Dodatne informacije ツ

Dosadilo nam je da odgovaramo na ista pitanja pa smo napravili ovu stranu.

• Konkretno, o čemu govorimo je situacija oko WordPress-a i svih blogova, foruma, odnosno svih tih gotovih rešenja što Vam prodaju za paprene novce, a zasluge prisvajaju oni. Najzaslužniji za celu zabunu i zbunjivanje "javnosti " oko web programiranja su, čini nam se, sami takozvani "programeri" koji žele da Vam "prodaju maglu", a ljudi su često naivni i malo informisani.
• Prvo, treba da znate da su sva ta rešenja besplatna (open source). Da, dobro ste pročitali, to su gotova rešenja koja je samo potrebno instalirati.
• I šta Vam oni zapravo prodaju nudeći Vam tako nešto? Oni Vam zapravo samo urade instalaciju gotovih rešenja koje je neko drugi uradio.
• Da li smo mi protiv tih rešenja za Vaš web sajt. U suštini, ne. Mi smo samo protiv takozvanih "programera" koji se hvale da znaju da rade unikatne sajtove, a u suštini instaliraju Vam samo gotova rešenja, kojih, takvih istih, postoji na hiljadu, a o kodu i programiranju često ne znaju ništa. Tako Vam smanjuju šansu da uopšte konkurišete sa "unikatnim" sadržajem na pretraživače i često Vaš sajt ostane samo još jedna propala invensticija.

Šta je WordPress?

• WordPress je Open Source Content Management System (CMS), prvobitno namenjen za blogovanje, ali danas se masovno koristi za sve i svašta.
Prednosti i mane WordPress-a?
-Prednosti: Besplatno je, jednostavno i brzo se instalira. Nije potrebno znanje iz programiranja već se instalacija radi po upustvu.
-Mane: Nije namjenjeno za ozbiljnije i ambicioznije sajtove. Glavna sadržina nije jedinstvena što je preduslov za dobro kotiranje na pretraživačima, samim tim se gubi smisao web sajta.
Kome je namenjen WordPress?
Namenjen je za amatersko bavljenje web programiranjem, odnosno za početak i za učenje. Idealan je za školske projekte i za privremeno rešenje. WordPress se može besplatno preuzeti i instalirati na bilo koji server koji podržava PHP i MySQL. Zvanična adresa ovog CMS-a je www.wordpress.org

Šta je forum?

• Internet forum je web aplikacija za provođenje diskusija između njegovih članova. Još su poznati pod nazivima Web forumi, diskusioni forumi, diskusione grupe, bulleting boards, ili jednostavno forum.
Forumi su besplatni (open source). Samo ih je potrebno instalirati na Vaš server. Forumi su najčešće delovi nekog sajta, gde želite da otvorite diskusiju o nečemu Vama zanimljivom.
Prednosti i mane foruma?
-Prednosti: Besplatno je, jednostavno i brzo se instalira. Nije potrebno znanje iz programiranja već se instalacija radi po upustvu.
-Mane: Najveća mana foruma je lako hakovanje, odnosno suština glavnog dela foruma, kreiranje korisnika i logovanje je ista. Ako uspete da zaobiđete bezbedonosne sisteme jednog foruma, zaobišli ste ih na svim sajtovima, pošto su sistemi isti. Među ostalim manama je i ta da Vam je potrebna jaka mašina za forume, pošto je forum sastavljen od mnogo sistema. I po nama najveća mana je spamovanje. Svakim danom dobijaćete tone i tone email-ova od spamera. Ti isti spameri svakim danom pišu programe koji zaobiđu sigurnosne sisteme foruma i postavljaju postove na Vašem forumu.